Kıbrıs'ta Yaşam Bölüm 1

Yavru vatanımızda gezilecek ve yenilecek ne güzel yerler ve lezzetler varmış meğer! Yoksa yolunuz hala Kıbrıs’a düşmedi mi? O zaman Kıbrıs’ın bilinmeyen yüzünü keşfetmeye hazır mısınız? Kıbrıs gezi turumuz ile sil baştan yavru vatanımızı öğrenelim. Buyurun geç kalınmış bir yolda, Kıbrıs gezisine!

Öyle bir yer düşünün ki, havaalanına gidene kadar sanki Türkiye sınırları içerisine gidecekmişsiniz gibi, fakat dış hatlara doğru uzandığınızda fark ediyorsunuz ki farklı bir ülkeye gidiyorsunuz. İstanbul’dan 1 saat 15 dakika sonra Ercan Havalimanındasınız, ilk geldiğimde bu ismin nereden geldiğini merak etmiştim, ve meğer bir şehit subayın soyadıymış.

Öncelikle size birkaç tavsiyelerde bulunmak isterim: Kıbrıs’a gitmeden mutlaka tarihiyle, yaşanmışlıklarıyla ilgili metinler okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Ve zaten gezdikçe okuduğunuz, edindiğiniz bilgiler daha kalıcı olur. Sizlerle de öğrendiklerimi paylaşmam gerekirse: Kıbrıs, Akdeniz’in 3.büyük adasıdır. Önceleri Yunan, Mısır ve Roma medeniyetlerine dahil olup, 1571 de Venediklilerden Osmanlı’ya geçmiştir. Sonrasında, 1878 yılı ile başlayan dönemde İngiltere’nin himayesine girmiştir, ve adada hala etkilerini görmek mümkün, örneğin sağdan akan trafik gibi..

Şimdi herkesin kafasındaki soruları giderecek birkaç bilgi paylaşmak istiyorum.

-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bilindiği gibi sadece Türkiye tarafından tanınan bir ülkedir.

-Yolcuğunuzu Dış Hatlardan yapmanıza rağmen, Buraya vizesiz, yada pasaportsuz olarak giriş yapmanız mümkün, ki bence sadece kimliğinizle giriş yapmakta fayda var eğer öğrenci değilseniz, çünkü daha sonrasında Yunanistan’dan vize almak isterseniz sorun çıkma olasılığı çok yüksek.

-Burada TL kullanılıyor ve Türkiyede ki bankalar kullanılmaktadır.

-Türkçe konuşuluyor ve karşılacağınız şive(ağız) biraz daha farklı, ‘K’ harflini ‘G’ olarak duyabilirsiniz. Ablam değil Aplam derler ? Ve ayrıca ‘mı?’ soru ekini de kullanmıyorlar. Sen okula giden? Denize gelen? gibi.

-Havasına gelecek olursak, yılın %70’inde sıcak hava yaşanılıyor ve tavsiyem bahar aylarında gelmeniz, yazın gerçekten kavrulmanız olası.

-Kıbrıs’ta kumarhaneler tıklım tıklım her gün, içeride 50 Liranız ile sabaha kadar yeme-içme mümkün. İçeride sakın hırs yapmayın, ben bu parayı kaybedeceğim gözüyle girin benden söylemesi.

Bu yazının devamında sizlere gidilmesi gereken yerlerden, mekanlardan ve yenilmesi gereken Kıbrısa özgü yemeklerden bahsedeceğim.

Yorumlarınızı Paylaşın