Kıbrıs'ın Yöresel Lezzetleri
Kıbrıs’tan bahsedip de kendine has yemeklerinden bahsetmemek olmaz elbette. Bu küçük ada ülkesinin bol sebzeyle donatılmış kocaman bir mutfağı var. Bugün sizlere Akdeniz mutfağının küçük bir kısmını oluşturan bu lezzetli yemeklerden birkaçını tanıtacağım.
Öncelikle şahsen benim Kıbrıs denince aklıma gelen ilk yemek olan şeftali kebabından bahsetmek istiyorum. Şeftali kebabı kısaca kıymanın kuzu gömleğine (bir çeşit iç yağ) sarılarak kömürde pişirildiği bir tür köftedir. Adında geçtiği gibi şeftali içermez ve asıl adı Şef Ali kebabıdır.
Molehiya denen sebze yemeği aynı adlı bitkiden yapılır ve kırmızı et ya da tavuk etiyle harmanlanır. Genellikle pilavla birlikte servis edilir ve Kıbrıslıların vazgeçilmezlerinden biridir.
Kuşkonmaz olarak da bilinen ayrelli kış mevsiminin lezzetli yemeklerindendir. Kuşkonmazın yumurtayla pişirilip yağda kavrulmasıyla yapılan basit bir yemektir.
İsmi garip gelebilecek ve kışın yetişen bir diğer ot hostestir ve yahnisi yapılarak yenilir. Bu yemek de genellikle pilavla servis edilir.
Badadez köftesi denen ve Kıbrıs köftesi olarak da bilinen yemek Kıbrıs’taki kafe ve restoranlarda en sık karşılaşabileceğiniz yemek türüdür. Yanında patates kızartması ve Kıbrıs’a özgü hellim peyniriyle servis edilir.
Kıbrıs’ın ilginç yemeklerinden bir diğeri de salyangozlardan yapılan garavollidir. Garavolli Kıbrıs Türkçe’sinde salyangoz demektir ve yemeği koç garavollisi denen salyangozların iri bir türünden yapılır. Limon ve zeytinyağıyla servis edilir.
İçine et yerine peynir konularak yapılan pirohu, gayriresmi Kıbrıs mantısıdır. Tercihen nor peyniri (Kıbrıs Türkçesinde lor peyniri) kullanılır.
Lalangı adlı bir çeşit hamur işi olan yemekse küçük parçalar halindeki hamur içine tavşan eti konulup yağda kızartılarak yapılır ve Kıbrıs Türk mutfağında ayrı bir yeri vardır. Kıbrıs’ta tavşan eti ayriyeten şarapla da pişirilerek yenilir.
Genelikle kahvaltıda yenilen pilavuna da bir hamur işidir ve içine hellim ya da nor peyniri, yumurta, kuru üzüm ve nane konulur. Üzerine Kıbrıs’ta garacocco olarak bilinen çörekotu serpiştirilir ve fırınlanır. Hem tatlı hem de ekşi bir tadı vardır.
Tatlılara gelecek olursak, Kıbrıs Türk mutfağının tatlılarının genelde yapımı basittir ve ana malzemesi harnup (keçiboynuzu) pekmezidir. Örneğin, gullurikya hamur işinin pekmezde pişirilmesiyle yapılır ve Kıbrıs’ın en meşhur tatlılarındandır.
Gatsura ise köy ekmeğinin kızartılıp harnup pekmezine bulanmasıyla yapılan ve yanında kaymakla oldukça lezzetli olan bir tatlıdır.
Son olarak Kıbrıs Türk mutfağında büyük bir yere sahip olan macunlardan bahsedeceğim. Farklı meyvelerden yapılan macunların en yaygın olanları ceviz, turunç ve karpuz macunudur. Bu tatlılar Kıbrıs kültürünün bir parçası olmuştur ve genelde Türk kahvesiyle servis edilir.
Kıbrıs Türk mutfağı hakkında beni bilgilendirip bu yazıyı yazmama yardımcı olduğu için Suzan Kısaoğlu’na çok teşekkürler.
Yorumlarınızı Paylaşın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.