Kıbrıs'a İlk Bakış
Kıbrıs… Burası, sadece kulaktan dolma bilgilerle bilen ve haberlerde yazılanlarla tanıyan insanlar için kumar ve gece hayatından ibaret olan küçük bir Ada ülkesi. Fakat ,bir de içinde yaşayanlar için, Kıbrıs’a gelip de buradan kopamayanlar için neler ifade ettiğinin de bilinmesi gerekir.
Eğer Kıbrıs’ta öğrenci olup, taşınmış olup yaşayacaksanız ya da buraya ilk defa geldiyseniz; yolculuğunuzun başlarında sudan çıkmış balık gibi hissetmeniz yüksek ihtimaldir.
Kuzey Kıbrıs, dünya ülkeleri tarafından resmi olarak tanınmadığı için ithalat-ihracat ve sanayileşme yok denecek kadar azdır. Markete çıktığınızda adını daha önce hiç duymadığınız markalar sizi şaşırtabilir. Gelişmişliği açısından başka bir örnek ise; Kıbrıs’ta bir hastaneye hasta kaydı yaptırırken elle kayıt tutulduğuna şahit olabileceğiniz anlar olabilir ve kendinizi 80’li yıllarda hissedebilirsiniz.
Kıbrıs’ta ulaşım hakkında biraz bilgi vermek gerekirse oldukça zor demek abartma olmaz sanırım. Hafta sonu arkadaşlarınızla Kıbrıs’ı gezmek istediğiniz zaman nereye, nasıl gideceğinizi bilmemek sizi gezmek istemekten vazgeçirebilir. Kıbrıs’ta ulaşımın zor olduğunu, Lefkoşa’ya gittiğiniz zaman son otobüsü kaçırdığınız zaman geri dönüşün tek yolunun otostop olduğu zaman anlayabilirsiniz. Yahut Girne Liman’da müzik eşliğinde kırmızı şarabınızı yudumlamak istediğinizde nereye ve nasıl gideceğim sorusu da sizi düşündürtebilir. Kıbrıs’ta belli başlı ulaşım firmaları bulunmakta ve bu ulaşım firmaları dışında taksiler mevcut. Ayrıca Kıbrıs’ta genellikle toplu taşıma akşam saat 6’dan sonra bittiği için eğer kendi arabanız yoksa Kıbrıs’ın meşhur Mercedes taksilerini kullanmak ve oldukça yüklü paralar ödemek zorunda kalabilirsiniz. Başlarda zor gelen Kıbrıs macerası, biraz zaman geçtikten sonra sizi Kıbrıs sevdalısı bir hale dönüştürebilir.
Kıbrıs’ta gelişmişlik, ulaşımda bir takım farklı olumsuzluklar olduğu kadar güzel yönleri bulunmakta. Başta Kıbrıs’ın organik tarımından bahsedebiliriz. Tarım olarak Kıbrıs genellikle narenciye üzerine üretim yapar. Ve oldukça az zirai ilaç ve hormon takviyesi uyguladıkları için Kıbrıs’ta yediğiniz organik bir portakalın ve Lefke/Yeşilırmak’ta tarladan topladığınız organik çileğin tadını unutmanız zor olabilir.Unutmadan, çok yüksek katlı binalardan, alışveriş merkezlerinden, kirli havada ,araba seslerinden ve yol trafiğinden arınmış ada ülkesinde hayatınızda ilk defa görebileceğiniz böcekler ve öldürülmesi yasak olan yılanlar hakkında sizi uyarmak isterim.
Kıbrıs’ın önemli ekonomik geliri öğrencilerden oluşur. Çünkü Kıbrıs’ta uluslararası birçok üniversite bulunmakta olup, her sene yurt dışı ve Türkiye’den birçok öğrenci okumak için Kıbrıs’a gelir. Nüfusun önemli bir kısmını oluşturan ve ekonomik açıdan kazanç sağlayan önemli nokta anlayacağınız üzere, öğrenci kesim.
Son olarak, Kıbrıs’ın insanları oldukça sevecen ve bir o kadar da misafirperverdir. Yemek kültürü çok gelişmiş olan Kıbrıs’ın bütün lezzetlerini tatmanızı da şiddetle öneririm. Damak zevkinizi bilmediğim için size tavsiye veremem fakat Kıbrıs’ın ünlü yemeği olan şeftali kebabının şeftaliden yapılmadığı hakkında sizi uyarabilirim. Festivale adını veren Kıbrıs’ın özel zeytini olan “çakıstes”i tatmadan ayrılmamanızı tavsiye ederim.
2 Ziyaretçi Görüşleri Yorumlarınızı Paylaşın
Yorumlarınızı Paylaşın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
Sevgili Beyza cïm kıbrısa hiç gitmemiş ve merak eden bir kişi olarak bu kadar ayrıntıyı gitsem belkide gözlemleyemezdim .Tek kelime gezmeğe değer bir ülke olduğunu anlamış oluyorum .Yazin anlatımin gözlemlerin yorumun harika kutlarım seni.
.Hayatta başarılarının devamını dilerim.
Beyazım ne kadar güzel gözlemlemiş ve bunları kaleme almışsın kibris hiç bilmeyen birisi için oldukça açıklayıcı ve doğru bilgiler seni öpüyorum cnm