Kıbrıs Hakkında
KKTC Hakkında
Kısa bir coğrafi bilgilendirme yapacak olursak, Kıbrıs, Akdeniz adalarının en doğusundadır ve bölgede Sicilya ile Sardunya’dan sonra üçüncü en büyük adadır. En yakın kıyı noktalarından Türkiye’ye 40 mil, Suriye’ye 60 mil ve Mısır’a 250 mil uzaklıktadır. Günümüz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), en geniş noktada 100 mil uzunluğunda ve 40 mil genişliğindedir ve toplam 1,357 mil karelik alanı ile Kıbrıs adasının yaklaşık %36’sını oluşturmaktadır. Günümüzde ada nüfusunun büyük çoğunluğunu Avrupa ve Asya’dan birbirini izleyerek gelen ve adaya yerleşen insanlar oluşturmaktadır.
Adanın tarihiyse özetle şu şekildedir: Kıbrıs, M.Ö. 8. yüzyılda önce Asur İmparatorluğu’nun, daha sonra da sırasıyla Babil, Mısır ve Perslerin bir parçası olmuştur. M.Ö. 58 yılındaysa ada Romalıların eline geçmiştir. Richard de Lionheart (Aslan Yürekli Richard) 1191 yılında üçüncü Haçlı Seferleri sırasında adaya yerleşmiş, sonrasında adayı Templar Şövalyeleri’ne satmış ve daha sonra da Guy de Lusignan’ın adayı satın almasına izin vermiştir. Ada 1489’da Venedikliler’in adayı alışına kadar Luzinyanlar’ın yönetimi altında kalmıştır. 1571-1878 yılları arasında adada hüküm süren Osmanlılar adayı daha sonra İngiliz yönetimine kiralamıştır. Ada 1960 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. 1960-1973 yılları arasında Rumların önce tek taraflı olarak anayasayı değiştirmeye yönelik girişimleri ve arkasından Kıbrıslı Türkler’e karşı başlatmış oldukları toplu saldırı ve etnik savaş nedeniyle, 103 Türk köyü boşaltılmış ve Kıbrıs Türkleri adanın %3’lük bölümüne hapsedilerek enklavlarda yaşamaya zorlanmışlardır. 1974’te Rum ve Yunanlılar’ın adada giriştikleri darbe nedeniyle Türkiye, Kıbrıslı Türkler’in güvenliğini sağlamak amacıyla yönetime müdahalede bulunmuştur. 1975 yılında Kıbrıs Türk Federal Devleti’nin ilanı adada federal bir sisteme yol açmış olsa da bu barışı ve uzlaşıyı sağlayamamış ve 1983 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştur.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Kıbrıs Cumhuriyeti adıyla, 4 Temmuz 1990 yılında Avrupa Birliği’ne tam üyelik için başvurmuştur. Bu başvuru ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ Teşkilat-ı Esasiye Kanunu ile zorunlu kılındığı gibi Kıbrıslı Türk Topluluğu’nun muvafakati olmadan yapılmıştır. 2002-2003 döneminde, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin AB’ye girişinden önce Kuzey & Güney kesimlerini birleştirmek için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denktaş ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Klerides arasında diyaloglar kurulmuş ve görüşmeler yapılmıştır. 30 yıl sonra Kıbrıslı Türk Otoriteler’in 23 Nisan 2003 Tarihinde sınırların açılması kararı ile birlikte Kuzey ve Güney arasında geçişler serbest bırakılmıştır. Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edilen fakat Kıbrıslı Rumlar tarafından reddedilen BM Annan Planı uyarınca adanın birleştirilmesine ilişkin yapılan İkili Referandumlarda Ada (Güney Kıbrıs) tek taraflı olarak AB üyesi olmuştur.
Yorumlarınızı Paylaşın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.